Hatalmas siker volt a GOWS tréningsorozata

2020.08.13.

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/4

Ha az elmúlt hét margójára kellene írni egyetlen szót, akkor csakis a „szakmaiság” szó juthatna eszünkbe, hiszen a GOWS sikeresen teljesítette azt a két hetes programot, amelyre az Országos Polgárőr Szövetség Ifjúsági Tagozata kérte fel az egyesületet.

 

- A szakmaiság jelen esetben nem egy jól csengő cégér volt, hanem valóban megalapoztuk a fiatalokban azt a tudást, amely elengedhetetlen akkor, ha valaki polgárőrként akar majd a jövőben is tevékenykedni. Ezzel a második héttel, amikor is a fiatal polgárőrök voltak jelen – azaz a 18 évnél idősebbek, de még a húszas éveik elején járnak – egy komoly pályaorientációs munkába is belekezdtünk, hiszen a Belügyminisztérium akkreditált oktatóiként olyan ismeretanyagot tudtunk átadni a fiataloknak, amely bepillantást enged az egyenruhások világába. Itt nem kell másra gondolnunk, mint hogy a rendelkezésre álló egy hétben olyan intézkedéstaktikai, támadáselhárítási gyakorlatokat, valamint az ehhez tartozó elméleti ismeretket adtuk át a fiataloknak, amelyeket az egyenruhás testületek a napi szolgálatellátás során is alkalmaznak – magyarázta Balla Tibor, a GOWS Egyesület vezető instruktora.

Ki kell emelni, hogy a tábor ezen szakasza felkészítette a résztvevőket azokra a helyzetekre is, amelyekkel az aktív polgárőr szolgálat alatt találkozhatnak. Az előadások során olyan fontos dolgokra világítottak rá az instruktorok, mint hogy miként kell viselkedni, eljárni egy egyenruhással közös szolgálat alatt, hogyan kell lereagálni, milyen mozdulatsorokat kell alkalmazni akkor, ha a szolgálatot teljesítő rendőrt, vagy magát a polgárőr támadás éri.

- Ezek az ismeretek egyedileg kidolgozott módszertan, illetve a rendvédelmi szervekkel való együttműködés eredményei – folytatta a fő instruktor. – A bemutatott gyakorlatok, módszerek azért is fontosak, mert megakadályozzák abban a polgárőröket, hogy meggondolatlan cselekedeteiknek köszönhetően ők maguk is fokozzák áldozattá válásuk lehetőségét, esetlegesen kriminalizálódjanak – tette hozzá.

A tábor második hete tehát a szakmaiság jegyében zajlott, de hozzá kell tenni, minden komolykodás mellett azért jutott lehetőség a szórakozásra is – de is nem valami önfeledt partizásra kell gondolni, hanem a tréningek tematikájába beépültek olyan elemek, amelyek kissé oldottabbá tették a napi programot. És természetesen arról sem szabad megfeledkezni, hogy remek instruktor-gárda foglalkozott a fiatal polgárőrökkel, így a remek hangulat is garantált volt Gyenesdiáson, a Balaton partján.

Mindez az irányvonal harmonizál az OPIT elképzeléseivel, így a tábor napjaiban körvonalazódik egy hosszútávú együttműködés lehetősége, amely megalapozhatja a fiatal és ifjú polgárőrök szakmai elméleti és gyakorlati képzését is.

Ha summázni kell az elmúlt 14 nap eseményeit, akkor valóban elmondható, hogy egy kiváló szakmai etap áll az opitosok mögött -  és bízzunk abban, hogy még nagyon sok hasonló előttük a GOWS jóvoltából.