AZ OROSZ HARCOSOK TITKA. MI IS AZ A SYSTEMA?

2019.09.17.

Systema. Jelentése: RENDSZER 


A Systema még viszonylag új keletű irányzat és csak nemrég kezdett nemzetközi szinten is egyre ismertebbé válni. De ez ne tévesszen meg senkit, hiszen egy tradicionális harcművészetről beszélünk, mely az évszázadok alatt fejlődő orosz katonai közelharc tudást foglalta rendszerbe. Az eredetileg kozák harcosok tudományát már Sztálin legszükebb körű testőrsége is alkalmazta, majd a Szovjetunió neves polgári- és katonai titkosszolgálatainál (KGB, GRU) oktatták. Folyamatos fejlődésének és hatékonyságának köszönhetően jelenleg is az orosz Specnaz-alakulatok (Különleges Rendeltetésű Erők) kiképzési módszereinek bázisa. 


A stílus megalapítása és a civilek felé történő népszerűsítése Sztálin személyi testőrének tanítványához, Mihail Ryabkovhoz, valamint Ryabkov egyik tehetséges tanítványához, Vladimir Vasilievhez köthető. Mindketten az orosz haderő különleges egységeinél szolgáltak. Vasiliev 1993-ban Kanadában telepedett le és ott hozta létre a stílus világszövetségének központját. 


Jelenleg fél tucat jelentős irányzata működik a Systema-nak, melyek egyazon tudásforrásból táplálkoznak. A Systema Siberian Cossack (Szisztéma Szibériai Kozák) Harcművészeti Iskola a "LAD" Orosz/Kozák Tradicionális Kultúra Központ (www.ladsistema.ru) egyik szakágaként működött egészen 2009-ig, amikor is a nemzetközi szintre jutás már új és önálló szervezeti formát igényelt. A nemzetközi fejlődés és a sikeres szemináriumok KarimovAndrey Romanovich és Sheshukov Juriy Alexandrovich Vezető Instruktorok nevéhez köthető. 
A Systema egy teljes körű taktikai és közelharc rendszer. Fizikai és mentális felkészülést nyújt a vészhelyzetek kezelésére, valamint utat mutat arra, hogyan lehet egy ellenünk irányuló súlyos támadást elhárítani, túlélni. Szellemi hátterét az ortodox katolicizmus hatja át, míg technikái mindig az adott körülményekhez igazodnak nélkülözve minden felesleges, látványos mozdulatot. A hangsúlyt a hatékonyságra helyezi, valamint elsősorban a küzdelmi elvek elsajátítását segíti, nagy önállóságot biztosítva a gyakorlóknak. Az edzések során ezért különös figyelmet fordítanak arra, hogy rendszeresen valós körülmények között gyakoroljanak (erdőben, lépcsőházban, diszkóban, sötét utcákban, vendéglátó helyen, stb.). Annak ellenére, hogy a Systema katonai közelharc rendszer, a civileknek oktatott megoldásaiban nem az ellenfél megsemmisítésére törekszik. Viszont a szláv katonai területről hozott kemény és gyors megoldásainak köszönhetően olyan tudás birtokába juttatja a gyakorlóit, aminek köszönhetően a váratlan támadásokat extrém körülmények között is blokkolni tudja, így megfelelő időt biztosítva magának a menekülésre, segítség kérésre, vagyis a túlélésre. A stílus technikái hat testrészre fókuszálnak (boka, térd, csípő, könyök, váll, nyak), de megtanítják a test nyomáspontjainak hatékony alkalmazását is. A pusztakezes és eszközzel (gyalogsági ásó, kés, bot, kozák ostor, stb. ) történő védekezésre épp úgy felkészíti a gyakorlót, mint az álló- és földharcra. 
A Systema nem a rombolásra, hanem a túlélésre oktat. Rugalmasságának köszönhetően bármilyen más harcművészetbe jól beilleszthetö, ezért életfontosságú többlettudás birtokába juttatja a gyakorlót. Természetesen mindenféle küzdősport vagy harcművészeti jártasság nélkül is gyakorolható, különösebb fizikai-testi adottságokat nem igényel. Könnyen elsajátítható, hiszen a mindennapi mozdulatokra építi hatásos technikáit, miközben túlélési képességünket fejleszti. 


A Systema helyzetfelismerésre, önállóságra, kreatív megoldásokra tanít, miközben megismerteti veled az erős és a gyenge oldalad, egyúttal segít kitolni a határaidat. Gyakorlod és közben megismered önmagad. 
Hogy mi az orosz harcosok titka? 
A titok benned van. A Systema Te magad vagy. 

KAPCSOLAT

www.facebook.com/systema.gow    |    www.gows.hu   |   info@gows.hu

Systema - Szolnok - NHSZ Zrt. Központ  |  5000 Szolnok, József Attila u. 85.   |   balla.tibor@gows.hu   |   +36 30 564 3277

Systema - Eger - Dzsinn Gym   |   Eger, Hadnagy utca   |   berndt.laszlo@gows.hu   |   +36 70 327 6353

Erőnléti- és magánedzés - Szolnok  |  5000 Szolnok, József Attila u. 85.   |   vincze.gergo@gows.hu   |   +36 70 250 7188