AK#05 - ALEX KOSTIC ISMÉT SZOLNOKON

2019.06.15.

DSC01315.JPG

"A nyitott kéz" - ez is lehetett volna a mottója Alex Kostic szerb harcművész, a Homo Ludens irányzat megalapítójának szemináriumának, amelyet a GOW Egyesület szervezett június második hétvégéjén.
 

Idén ötödik alkalommal látta vendégül a GOW a világon ismert és elismert Alex Kosticot, aki ismét olyan technikákat hozott el, amelyek a szabad mozgásra épülve mutatták be, hogy nem az erő és az izomtömeg a döntő egy patthelyzetben.
- A szabadon mozgó emberi testben nagyon sok lehetőség rejlik - magyarázta Alex Kostic. - Természetesen ehhez megfelelő alapokat kell biztosítani, hiszen a kötöttségek béklyóba zárják az embert, így a szabad mozgásban is akadályoztatva vagyunk - gondoljunk csak a harcművészeti ágakban a formagyakorlatokra, a bevésett mozdulatokra. Én a világot járva - Kanadától egészen a Csendes óceáni szigetekig - tapasztalatokat gyűjtöttem és beépítettem azokat a saját mozgásrendszerembe. Ezek közül most a nyitott kezes technikákat hoztam el a szeminárium résztvevői számára. Nem is gondolnánk, hogy a nyitott tenyér alkalmazása sokszor hatékonyabb, mint egy erős ökölcsapás - tette hozzá.
Az egész napos szeminárium alkalmával - amely egy különleges bemelegítéssel indult - valóban érdekes kéztechnikák kerültek bemutatásra, amelyek hatékonyságát Kostic igen hatásosan szemléltette és amelyek már több külföldi rendvédelmi szerv kiképzéseineki. Valóban érdekes volt megtapasztalni a résztvevőknek, hogy a mozdulatok egy része visszaköszön, mégpedig a gyermekkorból, amikor is a társadalmi normák - kötelmek - még nem korlátozták a mozgás szabadságát.