ALEX KOSTIC ISMÉT SZOLNOKON

2016.06.18.

Hogyan használjuk a testünket, amely nem csak egy eszköz arra, hogy megmutassuk a strandon, hogy ruhákat aggassunk rá, vagy éppen csábítsunk vele? Alex Kostic Systema instruktor erre a kérdésre adott választ egész napos szemináriumán, amelyre az ország egész területéről érkeztek sportrajongók. A Game of Wolves sportegyesület szervezte meg azt a különleges szemináriumot amelyre meghívták a világ egyik legismertebb mozgáskultúrával foglalkozó sportemberét ,Alex Kostic-ot.


– Nem először járok Szolnokon, hiszen tavaly ősszel már a srácokkal tartottunk egy szemináriumot – mondta el az edzés előtt Alex Kostic Systema instruktor, a Homo Ludens mozgásrendszer megalapítója. – Nagy örömmel tértem vissza ide, hiszen azóta is nagyon jó kapcsolatot alakítottam ki a Balla Tiborékkal, akik már engem is meglátogattak otthon, Szerbiában és edzettünk is együtt. Én úgy vélem, ők a legjobb – talán csúnya szóval élek – követőim, hiszen náluk tapasztalom, hogy az általam megalapított mozgáskultúra-fejlesztésre alapoznak. Itt gyorsan hozzá is teszem, az elmúlt évtizedek tapasztalata is azt mutatja, hogy az ember mozgásában…átfogalmazom, az ember szabad mozgásában nagyon sok potenciál van. Ezt kell elsajátítani, levetkőzni a korlátokat, én éppen ezért nem hiszek a merev szabályokat követő harcművészetekben, küzdősportokban – magyarázta Kostic, majd hozzáteszi tapasztalatból mondja, hiszen rengeteg ilyet kipróbált, versenyzett is. Pont ez vezette rá, miben is kell változtatni.
Az egész világon hívják szemináriumokra, hogy általa ismerjék meg a szabad mozgás világát. Nem csak a sportolók, hanem fegyveres alakulatok, rendvédelmi szervek is építkeznek Kostic technikájára.


– Egész évben úton vagyok, Szolnok után jön Ausztrália, Új-Zéland, majd ismét visszatérek Európába. Emellett most itt a nyár, a családommal is időt szeretnék tölteni. Három gyermekem van, de egyikőjük sem foglalkozik az általam képvisel harcművészettel, ők focirajongók. Nagy most náluk az igalom az EB miatt – jegyzi meg mosolyogva.


A szakember hozzátette, szolnoki látogatása során alapozik az októberi szemináriumban már bemutatott elemekre, olyan technikákat ismerhetnek meg a résztvevők, amely során egyszerű, „hétköznapi” mozgáselemre építve tanulják meg, miként lehet megvédeni magukat, miként használhatják fel a testükben rejlő lehetőségeket.


– Annak ellenére, hogy jelenleg az országban több Systema szeminárium is zajlik, közel negyvenen jöttek el ide Szolnokra, Alex Kostic előadására – mondta el a szervező Balla Tibor Systema instruktor, a Game of Wolves irányzat szolnoki képviselője. – Valóban sokat építünk Kostic technikájára, mert a szabad mozgás sok lehetőséget ad, amelyeket elsősorban az önvédelem területén lehet hasznosítani, ahol nem merev szabályok között történnek a küzdelmek, hanem kiegyenlítetlen viszonyok között. Ahol az ellenfelek minden eszközt bevetnek annak érdekében hogy elérjék céljukat. Ezért van szükség szerintem ennek a filozófiának, ennek a technikának a széleskörű terjesztésében, hogy képessé tegyük magunkat arra, hogy egy ilyen szorult helyzetből ki tudjunk ép bőrrel keveredni – magyarázta az instruktor.


Balla Tiborék a megye területén iskolákban, kollégiumokban, fegyveres szervezeteknél is oktatják ezt a technikát, hiszen a visszajelzések alapján szükség van erre, és eddig hatékonyabbnak bizonyult, mint a hagyományos küzdősportok, hiszen itt azt is megtanulják, miként kerülhetőek el ezek a helyzetek.

KAPCSOLAT

www.facebook.com/systema.gow    |    www.gows.hu   |   info@gows.hu

Systema - Szolnok - NHSZ Zrt. Központ  |  5000 Szolnok, József Attila u. 85.   |   balla.tibor@gows.hu   |   +36 30 564 3277

Systema - Eger - Dzsinn Gym   |   Eger, Hadnagy utca   |   berndt.laszlo@gows.hu   |   +36 70 327 6353

Erőnléti- és magánedzés - Szolnok  |  5000 Szolnok, József Attila u. 85.   |   vincze.gergo@gows.hu   |   +36 70 250 7188