INTERJÚ BALLA TIBORRAL - SYSTEMA SZEMINÁRIUM - EGER

2016. 02. 04.

https://www.heol.hu/heves/sport-heves/farkasfalka-jon-egerbe-650033/

 

EGER Különleges élmény vár azokra akik ellátogatnak február 6-án az egri Dzsinn Gym-be, hiszen bepillantást nyerhetnek a „rendszerbe”, azaz megismerkedhetnek a Systema küzdősporttal,, amelyet Games of Wolves ágazat egyik legismertebb képviselője, Balla Tibor mutat be.

Több évtizedes küzdősportos múlttal rendelkezik a szolnoki Balla Tibor, aki 13 éves kora óta folyamatosan edzi, képzi magát. Szolgált katonaként, ahol megtanulta a közelharc módszereit, Oroszországban elsajátította a Systema, az ottani speciális erők küzdőtechnikáját, majd az amerikai elit alakulatok közelharc stílusát, amely mellett a hagyományos japán önvédelmi technikákat is megtanulta. Ez már nem is sport, hanem életvitel, gondolkodásmód. Aki szeretné megismerni, mit is jelent a Games of Wolves, annak most lehetősége lesz rá. Filozófiájáról Balla Tibor, Systema instruktorral beszélgettünk, ő kalauzolt el bennünket ebben a különleges világban.

– A Systema Games of wolves irányzatát összesen négyen oktathatjuk jelenleg Magyarországon – kezdte Balla Tibor instruktor. – Ez valóban egy különleges sport, de inkább átfogalmazom. Ez valóban egy rendszer, nem lehet pusztán
sportként aposztrofálni, hiszen nem csak fizikálisan, hanem mentálisan is képzi magát az ember. Mindez a hagyományos orosz Systema alapjain nyugszik,de kiegészül olyan elemekkel, amelyek egy értelműen alkalmasság teszik az adott személyt arra, hogy valós élethelyzetben képes legyen megvédeni magát. A Games of wolves, azaz a farkasok játéka elnevezés is utal arra, hogy nem a megszokott, merev szabályrendszert követő technikáról van szó. Itt nagy hangsúly van a mozgás szabadságán – emelte ki Balla Tibor.

Az instruktor szerint a születésünkkor a teljes mozgásszabadságot élvezzük, birtokunkban van a tudás. Hiszen ha a kisgyermeket is vízbe dobják, azonnal úszni kezd, ösztönösen tudja mit kell tennie. Csak az elkövetkező évek során kezdi elveszíteni a képességeit, hiszen felveszik a társadalom merev szabályrendszereit, amely megköveteli, hogyan, miként járjuk, tartsuk magunkat. Nagyon sok küzdősport is merev szabályokra épül, meghatározott koreográfia alapján mozognak, viselkednek.

– Éles helyzetekben, stressz hatása alatt képtelenség alkalmazni a merev szabályokat, hiszen akkor az ösztönök veszik át a szerepet – folytatta. – Nálunk éppen ezért nincsenek szabályok, teljesen egyéni, személyre szabott az edzés, a felkészülés, a tanulás. Gondoljuk csak át logikusan, egy kis termetű nő támadás esetén nehezen fogja tudni alkalmazni egy merev rendszer elemeit, főként ha egy sokkal nagyobb súlyú emberrel kell megküzdenie. Ott nem lehet erősködni, mert erőfölénnyel áll szemben. Az is nagyon fontos, hogy a támadó általában nem úgy támad, mint egy edzésen, nem azokat a formális mozdulatokat teszi, az ütések, rúgások, fogások nem szabályosak. Éppen emiatt veszélyes is. Sőt, általában váratlanul, gyakran több ellenféllel, olykor felfegyverkezve történnek az atrocitások. A Games of Wolves erre készíti fel az embereket, így, az előző példánál maradva, egy kis termetű nő is képes lesz hatékonyan megvédeni magát, akár több támadóval szemben is – tette hozzá.

Hogy mennyire hatékony ez a módszer, nem jellemzi más jobban, mint hogy az edzéseken rendőrök, katonák, vámosok, pénzügyőrök is képzik magukat és a visszajelzések alapján a mindennapi feladat és szolgálatellátás során hatékonyan tudják alkalmazni a tanultakat. Sőt, az életkor sem meghatározó, hiszen személyre szabott a tanulás.

– A kisdiáktól a hetvenes éveit taposó úriemberig mindenki jár edzésekre – mesélte Balla Tibor. – A Systemában nincs formaruha, melegítő, vagy laza farmer? – nem számít. Sőt, nem olyanok a systemások, mint Linda, hogy a küzdelem előtt leveti a klumpáját, azaz eldobja egyik fegyverét. A cipő éppúgy fontos kelléke egy közelharcnak, mint bármi más. Tehát ez egy kortalan, szabad mozgásvilág, amelynek bárki a részese lehet.

Heves Megyei Hírlap 2016. február 4. 11 oldal

https://www.heol.hu/heves/sport-heves/ballatol-tanulhatnak-650485/

KAPCSOLAT

www.facebook.com/systema.gow    |    www.gows.hu   |   info@gows.hu

Systema - Szolnok - NHSZ Zrt. Központ  |  5000 Szolnok, József Attila u. 85.   |   balla.tibor@gows.hu   |   +36 30 564 3277

Systema - Eger - Dzsinn Gym   |   Eger, Hadnagy utca   |   berndt.laszlo@gows.hu   |   +36 70 327 6353

Erőnléti- és magánedzés - Szolnok  |  5000 Szolnok, József Attila u. 85.   |   vincze.gergo@gows.hu   |   +36 70 250 7188