top of page

“Biztonságban az iskolában” előadássorozat

Szolnok  /  2021 11 18

Támadások, zaklatások, iskolai erőszak elhárítása - ezekben a témákban tart előadássorozatot a Game of Wolves Systema Egyesület középiskolásoknak.

 

Az egész évben zajló interaktív foglalkozások rendszeres helyszínévé vált a Szolnok Városi Tehetséggondozó Szakkollégium Bán úti Tagintézménye, ahol a diákok a fentebb említett szituációk megelőzési lehetőségeivel, a segítségkérés módjaival ismerkedhettek meg.

 

Kötözködők, bajkeverők mindig akadnak iskolákban, szórakozóhelyeken, közvetlen környezetünkben is találkozhatunk velük. Fenyegetés, lökdösődés- néhány eset, amellyel egy fiatal szembe kerülhet, ha elmegy szórakozni, vagy onnan hazafelé tart, de az iskolában is. 

A GOWS Egyesület célja, hogy az előadásokon az instruktorok bemutassák, hogyan lehet elhárítani a támadásokat, amelyekkel a fent említett szituációkban találkozhat egy fiatal.

 

“Ezek a módszerek nem csodatévők, csupán maximalizálják a sérülésmentes konfliktusfeloldás lehetőségét. A támadáselhárítás nem verekedni tanít. Rendszerünk felkészít a stresszhelyzetekre, megtanít időben reagálni, hogy a konfliktus bekövetkezésekor ne a lefagyás, hanem a hatékony védekezés és elhárítás legyen az eredmény.” - magyarázta Balla Tibor, a GOWS Egyesület elnöke, fő instruktora.

 

A középiskolások bepillantást nyerhetnek a saját magukban rejlő képességek felhasználásának rendszerébe, amely a GOWS programjának alapköve. Ezen képességek ismerete elengedhetetlen az áldozattá válás elkerülésének érdekében.

 

Az interaktív előadássorozat több területet is érint. Ilyen például a magabiztos, de nem agresszív testtartás, a békés, de nem meghunyászkodó metakommunikáció.

A foglalkozásokon a diákok aktívan bakapcsolódhatnak az előadás menetébe, az Egyesület oktatói az elméleti ismereteket be is mutatják gyakorlatban a tanulók bevonásával.

Nem csak az iskolák diákjai, hanem a pedagógusok is megismerkedhetnek a programmal.

 

A program megítélése nem csak a diákok, hanem a pedagógusok körében is nagyon pozitív.

“A Szolnok Városi Tehetséggondozó Szakkollégium Bán úti Tagintézményében többségében 14-18 éves, zömében fiú tanulók vannak, akik kollégistaként sokszor kerülnek új, váratlan helyzetbe. Az Arany János- Kollégiumi Szakközépiskolai program tanulóihoz korábban meghívtuk a GOWS szakembereit. A 2x45 perces foglalkozások annyira sikeresek voltak a tanulóink körében, hogy ebben a tanévben minden kollégiumi csoportunkkal szeretnénk megismertetni ezeket. 

Ennek a korcsoportnak nagyon hasznosak a konfliktuskezelési és önvédelmi foglalkozások. A tanulók a foglalkozások során hatékony stratégiákat, megoldási lehetőségeket sajátíthatnak el. A foglalkozásokon hétköznapi helyzeteket mutatnak be az előadók, melyek során olyan kérdésekre kapnak választ a tanulók, hogy hogyan oldjanak meg egyszerűen konfliktushelyzeteket, hogyan ne váljanak áldozattá, mi a különbség az önvédelem és a támadás között, a viselkedésükkel hogyan tudják befolyásolni környezetükben lévők viselkedését, illetve hogy mennyire fontos az önfegyelem.

Ezek olyan fontos kérdések, amikkel minden tanulónak érdemes megismerkednie, hiszen a konfliktushelyzetek elkerülhetetlenek, de képessé kell válni helyesen kezelni ezeket. Egy kollégiumban különösen fontos ez, hiszen a tanulóknak egymás között kell élniük. A foglalkozásoknak köszönhetően a tanulók megismerhetik, megtanulhatják, hogyan oldják meg ezeket a helyzeteket helyesen.”- osztotta meg velünk tapasztalatait Kovács Anita, tagintézmény-vezető.

 

A program sikerességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy számos középiskolában zajlik az Egyesület programjának oktatása.

bottom of page