PÉCSET IS MEGHÓDÍTOTTA A GOW ÁLTALÁNOS ISKOLAI PROGRAMJA

2020.02.19.

Hat évfolyam, közel száz diákja vett részt Pécsen, a GOWS Egyesület általános iskolásoknak szóló bűnmegelőzési programjában, amely során a gyerekek elsajátíthatták, hogy tudják elkerülni a konfliktusokat, támadásokat.

 

A Pécsi Egyházmegye Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola látta vendégül február 19-én a GOWS Egyesület oktatóit. Az egész napos előadás sorozaton összesen hat évfolyam, közel száz diákja ismerhette meg a GOWS általános iskolások részére kifejlesztett oktatási programját, amelynek legfőbb célja, hogy a kisiskolások támadások, bűncselekmények, vagy iskolai erőszak áldozataivá váljanak.

Az alsósok nagy élvezettel vetették bele magukat gyakorlati elemekkel fűszerezett órába, ahol elsősorban a helyes és pontos helyzetfelismerést sikerült megtanulniuk, majd ezt követően a megelőzés lehetőségeivel ismerkedhettek meg.

Az ötödik és hatodik évfolyamos diákok már jobban belemélyültek a helyzetgyakorlatokba. Az is bebizonyosodott, hogy a fiatalok komoly problémákkal küzdenek akkor, ha más emberektől kell segítséget kérniük, pedig egy vészhelyzetben az a legkézenfekvőbb megoldás, hogy a környezetünkben lévőktől kérünk segítséget. A nagyobb gyerekek már a biztonságos szórakozás lehetőségeivel is megismerkedhettek.

Az iskolán belüli erőszak – elsősorban itt az iskolai verekedésekre kell gondolni – sok problémát okoz az iskolákban, ahol sok diák elsősorban ereje segítségével próbálja érvényesíteni akaratát. A GOWS tematikája ezeknek a gyerekeknek a szemléletváltoztatására is kínált megoldást, amelyet interaktív helyzetgyakorlatokkal szemléltetett is Balla Tibor fő instruktor.

A felsősök közül a 7-8. évfolyamosok már komolyan elmélyültek a konfliktuskezelési ismeretekbe, megismerkedhettek a különböző jogsértések következményeivel, szankcióival, de természetesen a hangsúly itt is a megelőzésen volt.

Az előadásokon részt vevő pedagógusok számára is sok hasznos információ hangzott el, elsősorban feltárva azokat a konfliktusokat, amelyek egyes osztályközösségeken belül mutatkozhatnak. A megoldási javaslatok ezúttal sem maradtak el, hiszen a program erre is kínált alternatívákat.

Az órák végén mindig összegzésre kerültek a frissen elhangzott ismeretek, amelyek a diákok által adott visszajelzések alapján könnyen elsajátíthatók, befogadhatók voltak. Az alsósok külön levelet is fogalmaztak, amelyet később eljuttattak az egyesülethez. Ebbel megköszönték, hogy egy izgalmas és mozgalmas órán vehettek részt, megismerhették a biztonságot jelentő „ház” fogalmát, valamint a népszerű „vizesmacska” is nagy sikert aratott a körükben.

A program azonban itt nem fejeződött be. A közeljövőben újabb modulokkal bővül majd a pécsi oktatás, amelybe a tanári kar tagjai is becsatlakoznak majd, külön, számukra összeállított oktatási napok alkalmával.

KAPCSOLAT

www.facebook.com/systema.gow    |    www.gows.hu   |   info@gows.hu

Systema - Szolnok - NHSZ Zrt. Központ  |  5000 Szolnok, József Attila u. 85.   |   balla.tibor@gows.hu   |   +36 30 564 3277

Systema - Eger - Dzsinn Gym   |   Eger, Hadnagy utca   |   berndt.laszlo@gows.hu   |   +36 70 327 6353

Erőnléti- és magánedzés - Szolnok  |  5000 Szolnok, József Attila u. 85.   |   vincze.gergo@gows.hu   |   +36 70 250 7188